Einde van WO I 14'-18'

Volzet

België

Einde van WO I 14'-18'

€ 295 per persoon


Van: zondag 29 april 2018

Tot: dinsdag 01 mei 2018
Schrijf je in op onze nieuwsbrief


  • Omschrijving
  • Wat je moet weten
  • Accomodatie
  • Programma
  • Kaart

Van oktober 1914 tot oktober 1918 bevond het slagveld zich op luttele kilometers van het centrum van Ieper. De loopgraven lagen van noord naar zuid in een boog rond Ieper. In die fameuze Ieperboog of Ypres Salient werden maar liefst vijf bloedige veldslagen uitgevochten. In de loopgraven en in het niemandsland rond de stad sneuvelden ongeveer een half miljoen mensen tussen 1914 en 1918. Tijdens de vier jaar durende oorlog werd de stad in het hart van de Ieperboog letterlijk met de grond gelijkgemaakt. De laatst overgebleven inwoners werden begin mei 1915 verplicht geëvacueerd. Vanaf dan woonde er niemand in de spookstad Ieper.  Begin 1919 keerden de eerste bewoners naar hun vernietigde stad terug en begon schoorvoetend de wederopbouw. De eerste jaren woonden de teruggekeerde en de nieuwe Ieperlingen in houten noodwoningen. Vanaf 1921 kwam de wederopbouw pas echt op gang.

€ 295 per persoon


Van: zondag 29 april 2018

Tot: dinsdag 01 mei 2018


Inbegrepen:

Vervoer met onze recente luxe autocar

2 overnachtingen in BW Flanders Lodge***

Verblijf in VOL PENSION vanaf het middagmaal de 1e dag t.e.m. het middagmaal de 3e dag

Warm en koud ontbijtbuffet

3-gangen avondmaal

Alle inkomgelden

Eigen reisbegeleiding

Alle uitstappen, taksen en diensten


Niet inbegrepen:

Ontbijt 1e dag

Avondmaal 3e dag

Dranken bij de maaltijden

Single kamer : € 30

Annulatie en reisbijstandsverzekering : + 6% van de reissom

HOTEL BEST WESTERN FLANDERS LODGE***

Aan de rand van Ieper ligt het knusse familiehotel Flanders Lodge, met zijn unieke look en charme van een blokhut. Flanders Lodge heeft een gezellige bar, restaurant en terras, waar u in alle rust kunt genieten van een heerlijke maaltijd en/of plaatselijk gebrouwen biertje. Flanders Lodge beschikt over elegante, gezellige kamers met het comfort dat u mag verwachten van een driesterrenhotel. Comfortabele bedden en beddengoed, gratis wifi, airco, tv met radiofunctie, koffie- en theefaciliteiten, telefoon, badkamer met alle benodigdheden, lift naar iedere verdieping, koelkast, uitgebreid ontbijtbuffet, zowel warm als koud.

Dag 1 : Passchendaele – Tyne Cot Cemetery

In Zonnebeke bevind je je in het hartje van de beruchte Ieperboog, de Ypres Salient uit de Eerste Wereldoorlog. Het is Memorial Museum Passchendaele 1917 dat symbool staat voor het zinloos oorlogsgeweld. Het museumgedeelte brengt een overzicht van de vijf slagen bij Ieper, waaronder de Slag bij Passendale. Aan de hand van historische voorwerpen, authentieke brieven, affiches en andere documenten, uniformen van de verschillende legers, videofragmenten … krijgen we een zicht op hoe het leven op en rond de slagvelden moet geweest zijn. Een beklemmende belevenis die een onthutsend beeld schept van de erbarmelijke en claustrofobische leefomstandigheden destijds.

Afsluiter van het bezoek is de waarheidsgetrouwe reconstructie van Duitse en Britse loopgraven waarlangs originele schuilplaatsen nagebouwd werden. Een aangrijpend bezoek dat je verkenning van de oorlogssites in de omgeving alleen maar zal verrijken.

Na het bezoek rijden we naar De Oude Kaasmakerij voor een lichte middaglunch.

Namiddag rijden we naar het nabijgelegen CWGC Tyne Cot Cemetery, dit is de grootste begraafplaats van de Commonwealth ter wereld. Het is de belangrijkste getuige van de bloedige Slag bij Passendale. In de periode van 1919- 1921 brachten de gespecialiseerde ‘Exhumation Companies’ hier, vanuit de omliggende velden, bijna 12.000 doden samen. Op de muur achteraan de begraafplaats staan nog eens 35.000 namen van gesneuvelden zonder gekend graf.

Daarna verder naar een totaal ander militair kerkhof. Het ‘Deutscher Soldatenfriedhof’ in Langemark, ook gekend als ‘Studentenfriedhof’, straalt de kracht van eenvoud uit. In oktober en november 1914 sneuvelden hier duizenden jonge Duitse soldaten tijdens herhaalde aanvallen in de Eerste Slag bij Ieper. De naam Studentenfriedhof verwijst naar het grote aantal studenten onder de vrijwilligers. Achter de monumentale poort rusten ruim 44.000 soldaten, van wie bijna 25.000 in een massagraf.

Om de namiddag af te sluiten houden we nog even halt op de site van Essex Farm. Essex Farm Cemetery en de bunkers daar vlak naast, waar John McCrae zijn beroemde gedicht "In Flanders Fields" schreef, behoren tot de best gekende plekjes van de hele Ieperboog.

 

Dag 2 : Ieper boog zuid

Na het heerlijke ontbijt brengen we een bezoek aan een ambachtelijk pralinebedrijf waar een vrouw de ‘chocolatier’ van dienst is. Ze vertelt eerst over de grondstoffen en neemt ons mee naar haar atelier waar we kunnen zien hoe ze pralines maakt. Proeven hoort er ook bij en er is de mogelijkheid tot aankoop.

Namiddag maken we een rondrit langs het zuidelijke gedeelte van de frontlijn. Dwars doorheen het groene Heuvelland. We bezoeken eerst de gerestaureerde site van Hill 60, het laatste stukje authentieke slagveld in Vlaanderen. Veel soldaten die werkten en vochten in de donkere tunnels zijn er ook gestorven en liggen nog steeds naamloos in de klei begraven. Hill 60 is een begraafplaats zonder grafstenen.

We zetten onze tocht verder richting Mesen en zien de Vredestoren in het Iers Park van Mesen. Een baken in het landschap die het offer van het Ierse volk blijvend wil herdenken.

Via het Bedford House Cemetery keren we terug naar Ieper.

Daarna richting ons hotel voor het avondmaal.

Na het avondmaal rijden we naar het centrum van Ieper om de Last Post bij te wonen. Elke avond sinds 1928, om 20u00 stipt, wordt de Last Post geblazen onder de Menenpoort. Dit gedenkteken draagt  de namen van bijna 55.000 vermiste soldaten. De Last Post is de ideale afsluiter van elke battlefield tour.

 

Dag 3 : Flanders Fields

Na het ontbijt laden we de koffers in en vertrekken richting Poperinge. In het Lyssenthoek Military Cemetery bevondt zich het grootste veldhospitaal van de Ieperboog. Voor bijna 11.000 afgevoerde gewonden en zieken kon geen hulp meer baten. Dag na dag groeide de nabijgelegen begraafplaats. Vandaag is deze plek een indrukwekkende getuige van 4 jaar oorlogsgeweld.

Na Lyssenthoek is er een kort bezoek aan het Weeuw hof, een soort begijnhof, maar dan niet religieus getint, uit de 18e eeuw. Op de binnenplaats van het stadhuis bezoeken we ook de dodencellen en de executiepaal uit WO I.

Na het middagmaal is er een bezoek gepland aan het In Flanders Fields Museum. Het In Flanders Fields Museum brengt het historische verhaal van de Eerste Wereldoorlog in de West-Vlaamse frontstreek. Het is gevestigd in de heropgebouwde Lakenhallen van Ieper, een belangrijk symbool van oorlogsleed en van wederopstanding daarna. De permanente tentoonstelling vertelt over de inval in België en de eerste maanden van de oorlog, over de vier jaar stellingenoorlog in de Westhoek, over het einde van de oorlog én over de voortdurende herdenking sindsdien.

Iedereen kan dit museum op eigen tempo bezoeken. Na het bezoek is er nog wat vrije tijd voorzien in het centrum van Ieper. Voor een terrasje of voor een vrij avondmaal.


Bekijk ook zeker onderstaande reizen:

Engeland
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Laatste plaatsen!

Cotswolds & Oxford


Meer informatie

Italië
6 Milaan

Lago Maggiore & Milaan


Meer informatie

Frankrijk
disneylandparijshotel

Laatste plaatsen!

Disneyland ® Parijs


Meer informatie